Hvad er frugt?

Tænk på en have! Tænk på en grønthandler! Der kan vi dyrke eller købe mange dejlige frugter og grøntsager. Men hvem har bestemt, hvad der er frugt, og hvad der er grøntsager?

Kokken siger:
”Planter er også mad. Frugter er noget, man spiser, og de er søde og saftige. Gode til dessert. Dejlige som mellemmåltid.”
Botanikeren siger:
”Planter er meget spændende. De laver frø, så der kan komme nye planter næste år. De gemmer frøet i frugten. Frugt er plantens frøgemme.

Der er to måder at beskrive frugt på. Derfor kan man blive forvirret. Tænk på peberfrugt. Kokken kalder den ikke for en frugt. Han kalder den en grøntsag. Den bruges heller ikke til sød dessert. Men den gemmer til gengæld på nogle frø, det er derfor den hedder noget med frugt. Det er lidt mærkeligt! Alt, der gemmer på frø er frugt, men det er ikke alle, der hedder noget med frugt.

Hvad er en botaniker?      
Hvad er en kok?      

Frugt i Danmark

Nu kender du rigtig mange frugter. Nogle af frugterne kommer fra lande langt væk og kan slet ikke vokse i Danmark. En banan eller en appelsin kan ikke dyrkes i Danmark.
Nogle af dem vokser i Danmark, men ikke hele året rundt.
Det kalder man, at frugten har sæson. Jordbær kan plukkes om sommeren i Danmark. Hvis du vil have jordbær om vinteren, kan du måske købe dem i butikker, men de er kommet til Danmark fra et varmt land langt væk. Nogle lande har sommer, når vi har vinter. Lande har forskellige klimaer.

Bananer kan godt lide sol, varme og fugtigt vejr.

Appelsiner elsker solskin.

Æbler har ikke noget imod lidt kulde.           

I Danmark vokser bær som hindbær, jordbær, stikkelsbær og solbær. De har en kort sæson. Det har blommer også. Pærer og æbler har en længere sæson.
I Danmark bliver de første æbler modne i august måned. De hedder sommeræbler. Du kan plukke æbler indtil det bliver vinter. Æblerne kan gemmes i kasser. Derfor kan du købe danske æbler, indtil det bliver april. Det er en lang sæson. Du kan samtidig købe æbler fra andre lande, måske fordi de er billigere for købmanden at købe hjem. Hvis du vil spise æbler fra april til august måned, er det æbler, der kommer fra andre lande.

En plante har også familie

Videnskabelig klassifikation

Der findes mange forskellige frugter. Frugterne deles op i frugttyper.  Nogle er nødder, nogle er bær, nogle er kernefrugter, nogle er stenfrugter, og nogle er kapsler.
Der findes også en anden måde at opdele på.
For cirka 300 år siden levede en mand, der hed Carl von Linné. Han kunne lide at lave systemer. Han kunne lide planter. Han satte alle de planter, han så ind i et system.
Han var botaniker. Derfor kiggede han på hvordan planterne så ud. Hvordan de voksede. Hvilke frø de fik. Hvordan blomsterne så ud. Alt lagde han mærke til. Han fandt ud af, at nogle planter ligner hinanden meget. Dem satte han i familie sammen.

Æbler og roser kom i samme familie. Måske tænker du, at æbler og roser ikke ligner hinanden. Prøv at se på billederne. Det første billede er en blomst på et æbletræ. Det andet billede er en vild rose. De ligner hinanden på nogle måder.

Da Carl von Linné havde delt dem op i familier, delte han dem op i slægter.

Æblet var alligevel forskelligt fra rosen. Så de kom i hver sin slægt. I æbleslægten og i roseslægten. Fordi han gav alle planter og dyr latinske navne, kaldte han æbler for Malus.

Han kiggede igen på planterne. Der var også forskelle indenfor slægten, så derfor delte han dem op i arter.

Æblearter er der faktisk mange af rundt om i verden, men i Danmark vokser der ikke så mange af dem.

En art kan godt have flere navne.

Vildæble, skovkrabbe, abild Er surt og ikke til at spise råt. I oldtiden spiste man det ristet eller tørret. Vokser i skoven. Spises af dyr

Spiseæble, det søde æble
De dejlige æbler vi spiser. Dem vi har i haven, og dem vi køber i supermarkedet.

Paradisæble, bær-æble
Nogle har sådanne æbletræer i haven til pynt. Æblerne kan ikke spises. De kan bruges til gélé.

Det ægte vilde æble kaldes også skovkrabbe eller abild. Ordet abild lyder næsten som æble. Det var også denne art, der for mange år siden gav frugten navn. En æblehave kaldes også for abildgård.

Spiseæblet kaldes også for det søde æble. Selvom det kan være syrligt. Der findes mange forskellige spiseæbler i forskellige farver, størrelser og smag. Det er fordi arter også deles op i sorter. Sorter skal du høre om i delemne 2. Det vilde æble skovkrabben og det søde æble, er to arter, som du vil høre mere om i delemnet om æblets historie.